De zender is primair opgezet voor ouderen met dementie maar houdt ook rekening met de groeiende groep van jong dementerenden (jonger dan 65 jaar), die op dit moment iets meer dan 4% uitmaakt van het totaal aantal mensen met dementie (480.000). De muziek die gespeeld wordt komt uit de mid jaren '50, begin jaren '60, met uitschieters naar begin jaren '70.
Tijdens de ochtend en middag wordt er vrolijke, opgewekte muziek gespeeld - amusement, pop, country en rock 'n roll - terwijl er in de avonduren ruimte is voor jazz, bossa en chanson. Maar behalve muziek zijn er ook interactieve programma's waar muziek wordt ingezet als middel tot communicatie. Tweemaal daags is er de "Muziekvitaminen" (geschikt voor 80+) en in de vroege avond "De Fonotheek" voor de wat jongere bewoner.
Dagritmes
De muziek die gespeeld wordt is gekoppeld aan de dagritmes binnen de zorginstelling. Dat wil zeggen dat er ’s ochtends vroeg rustige muziek gespeeld wordt die niet te veel interfereert met het ritueel van opstaan, wassen en aankleden. Om 10 uur is het koffietijd en dan is de muziek pittiger en meer uitnodigend (meezingen, dansen, interactie). Tegen de tijd dat we aan tafel gaan, 12 uur, dempt de muziek qua intensiteit en worden er grotendeels instrumentale stukken uitgezonden.
In de middag is er een soortgelijke opbouw te zien: het interactieve muziekprogramma “Muziekvitaminen” van 3-4 uur en daarna het rock ’n roll uurtje, waarna de dag wordt afgesloten met rustige muziek tijdens het eten en gevarieerde jazz & bossa’s voor de opblijvers. En zo glijdt de week voorbij met op zondagochtend aandacht voor kerkelijke/liturgische muziek en in de middag een meer gevarieerd muziekprogramma, als de kans op bezoek het grootst is.
Muziekvitaminen
Een hoogtepunt in de programmering is het gesproken programma "Muziekvitaminen" dat tweemaal daags wordt uitgezonden en waarbij muziek actief wordt ingezet als middel om de communicatie met de bewoner te bevorderen. De Muziekvitaminen doet een beroep op reminiscentie, spoort aan tot interactie en dialoog en zet aan tot bewegen. En voor zorgmedewerkers en mantelzorgers biedt het programma handige tips om muziek zelf actief in te kunnen zetten in de communicatie met de bewoner of het familielid.
Dit programma is bij uitstek geschikt voor bewoners met vergevorderde dementie.
De Fonotheek
Voor bewoners die wat vroeger in het stadium van de dementie zitten, is er “De Fonotheek". Hier is de 'tone of voice' wat minder oubollig en doet de gesproken presentatie een direct beroep op reminiscentie, en is de actieve participatie wat minder expliciet. Meer wegdromen, mijmeren en wat minder vraag-en-antwoord. Ook is de muziekkeuze niet enkel beperkt tot Nederlandstalige nummers, maar komen er ook Amerikaanse, Engelse en Franse easy-listening nummers en bossa nova's voorbij. De Fonotheek is iedere dag te horen in de vroege avonduren, van half 7 tot 7.