Onderzoek - slides
De doelgroep
De persoon voor wie dit station bedoeld is groeide op in de jaren net na de Tweede Wereldoorlog en stichtte een gezin aan het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het volwassen worden en afscheid nemen van het ouderlijk huis gaat ook gepaard met het ontwikkelen van een eigen muzieksmaak. Het zwaartepunt van de muziekprogrammering ligt derhalve in de periode 1945–1963.
Test in twintig huiskamers
Om het effect van Radio Remember te meten, werd in de laatste vier maanden van 2013 het station getest in twintig huiskamers voor mensen met dementie in drie verpleeghuizen van de Haagse zorgorganisaties Florence en WoonZorgcen- tra Haaglanden. Het station stond overdag en ’s avonds aan, maar zorgmede- werkers, bewoners en hun familie mochten de radio uit zetten als zij dat wilden.
Interviews en gedragsobservaties
Om de waardering van het muziekstation te meten zijn interviews met bewoners, zorgmedewerkers en familieleden gehouden. De reacties tijdens het luisteren naar de muziek werd geobserveerd. Aan de bewoners werden tijdens het luisteren naar de muziek vragen gesteld zoals ‘Waar denkt u aan bij deze muziek?’. Zorgmedewerkers en familie kregen bijvoorbeeld de vraag ‘Hoe vind jij dat de bewoners op de muziek reageren?’.
De gedragsobservaties vonden plaats vlak voor, tijdens en direct na het luisteren naar de muziek. Er werd gekeken of de bewoner wakker en alert was, wat hij zei, of hij met anderen contact maakte, hoe de stemming was, of hij meezong of danste.
Resultaten: bewoners met dementie
56% van de geïnterviewde mensen met dementie zei positieve dingen over de muziek op Radio Remember, zoals: ‘Mooi!’; ‘Fijn om naar te luisteren!’. Slechts 17% vond de muziek niet leuk en de overige bewoners zeiden geen muziek te hebben gehoord of konden geen antwoord geven op de vraag.
Tijdens het luisteren naar de muziek was bij eenderde van de bewoners een duidelijk positieve reactie te zien, zoals in de handen klappen, ritmisch bewegen, dansen met de buurvrouw, meezingen, lachen, en contact. Bij anderen was dat minder duidelijk. Slechts bij 4% van de bewoners zagen we negatieve reacties, zoals de boze uitroep ‘Morgen ga ik naar de directie, want dit KAN niet!’.
Resultaten: Zorgmedewerkers
Ruim 90% van de professionals was positief over Radio Remember. Kenmerkende uitspraken waren: ‘Ik ben erg blij met de muziek’; ‘Ik zie dat bewoners positief reageren, ieder op zijn eigen manier’. Ruim de helft vond de muziek ook zelf fijn om naar te luisteren, maar bij 29% was dit niet het geval. Een grote meerderheid (77%) zag positieve reacties bij bewoners (zingen, neuriën, meebewegen, vrolijkheid) en 68% zag meer contact tussen de bewoners als de radio aan stond.
Resultaten: familie
Ook de familie zag positieve reacties bij hun naasten en was positief over Radio Remember voor de bewonersgroep als geheel.
Er zijn een aantal artikelen verschenen in vakbladen over de effecten van Radio Remember - u kunt een artikel downloaden uit Denkbeeld of een uit Applied Research Today (ART).